22 marzec - Światowy Dzień Wody

Jest to święto ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ rezolucją z 22 grudnia 1992, które jest odchodzone co roku 22 marca.

Powołane zostało w czasie konferencji "Szczyt Ziemi 1992 (UNCED)" w Rio de Janeiro w Brazylii, w ramach Agendy 21. Powodem był fakt, że ponad miliard ludzi na świecie cierpi z powodu braku dostępu do czystej wody pitnej. Ideą obchodów jest uświadomienie państwom członkowskim wpływu prawidłowej gospodarki wodnej na ich kondycję gospodarczą i społeczną.



Polecani dietetycy



Poniżej przedstawimy 15 korzyści z picia wody:
  • Woda smaruje stawy
  • Woda tworzy ślinę i śluz
  • Dostarcza tlen po całym organiźmie
  • Poprawia kondycję i wygląd skóry
  • Woda wchodzi w skład płynu mózgowo-rdzeniowego
  • Woda reguluje temperaturę ciała
  • Prawidłowa praca układu trawiennego zależy od ilości spożywanej wody
  • Woda pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii
  • Woda pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
  • Drogi oddechowe potrzebują wody
  • Woda zawiera minerały potrzebne do prawidłowej pracy organizmy
  • Woda zapobiega uszkodzeniom nerek
  • Zwiększa wydajność podczas ćwiczeń
  • Woda wspomaga utratę masy ciała i ma 0 kalorii
  • Redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia kaca
Pamiętajmy!
Aby prawidłowo funkcjonować, wszystkie komórki i organy naszego ciała potrzebują wody.
Autor:

Podobne artykuły

Zdrowe koktajle z owoców sezonowych - przepisy

W sezonie letnim sady i ogrody dostarczają nam mnóstwo pysznych owoców, z których możemy przygotować smaczne koktajle – są one źródłem sił witalnych i orzeźwienia w upalne dni. Koktajle doskonale sprawdzą się również w roli pełnowartościowych dietetycznych przekąsek. Oto dwa proste przepisy!

Świąteczne przepisy dla insulinoopornych - smacznie i zdrowo przez całe święta

Święta to czas radości, spotkań z bliskimi i oczywiście – pysznego jedzenia. Dla osób z insulinoopornością dbanie o zdrową dietę w okresie świątecznym może być wyzwaniem. Jednak dzięki odpowiednio dostosowanym przepisom można cieszyć się smacznymi potrawami bez obaw o ich wpływ na poziom cukru we krwi.

Witamina D – jak wykorzystać okres letni na uzupełnienie jej niedoboru?

Czas od maja do września, kiedy występują słonecznie dni, to najlepszy okres na uzupełnienie w naszym organizmie witaminy D, na której niedobór cierpi około 90% polskiego społeczeństwa.

Elżbieta Gmurczyk