22 marzec - Światowy Dzień Wody

Jest to święto ustanowione przez Zgromadzenie Ogólne ONZ rezolucją z 22 grudnia 1992, które jest odchodzone co roku 22 marca.

Powołane zostało w czasie konferencji "Szczyt Ziemi 1992 (UNCED)" w Rio de Janeiro w Brazylii, w ramach Agendy 21. Powodem był fakt, że ponad miliard ludzi na świecie cierpi z powodu braku dostępu do czystej wody pitnej. Ideą obchodów jest uświadomienie państwom członkowskim wpływu prawidłowej gospodarki wodnej na ich kondycję gospodarczą i społeczną.



Polecani dietetycy



Poniżej przedstawimy 15 korzyści z picia wody:
  • Woda smaruje stawy
  • Woda tworzy ślinę i śluz
  • Dostarcza tlen po całym organiźmie
  • Poprawia kondycję i wygląd skóry
  • Woda wchodzi w skład płynu mózgowo-rdzeniowego
  • Woda reguluje temperaturę ciała
  • Prawidłowa praca układu trawiennego zależy od ilości spożywanej wody
  • Woda pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii
  • Woda pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
  • Drogi oddechowe potrzebują wody
  • Woda zawiera minerały potrzebne do prawidłowej pracy organizmy
  • Woda zapobiega uszkodzeniom nerek
  • Zwiększa wydajność podczas ćwiczeń
  • Woda wspomaga utratę masy ciała i ma 0 kalorii
  • Redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia kaca
Pamiętajmy!
Aby prawidłowo funkcjonować, wszystkie komórki i organy naszego ciała potrzebują wody.
Autor:
Podziel się na Facebook`u

Podobne artykuły

Chłodnik na talerzu - przepisy

Upałów ciąg dalszy a nam powoli kończą się pomysły co przygotować na posiłek w tak letni czas. Temperatura nie odpuszcza a przed nami wyzwanie, co przyrządzić, by sobie i naszym bliskim zaserwować orzeźwienie na talerzu... ? Jak sama nazwa wskazuje powinniśmy się nieco schłodzić... więc dlaczego nie skorzystać z szybkiej, pysznej i owocowej formy chłodników, które będą naturalnie słodkie, kolorowe i emanujące letnimi promieniami słońca. 

Mała czarna, czyli kilka słów o kawie

Miliony ludzie na całym świecie zaczynają dzień od kawy. Jedni piją czarną, inni z mlekiem, kolejni z syropami i przyprawami. Ile gustów, tyle wariacji na temat tego napoju.

Jak schudnąć i utrzymać efekt?

Myślę, że większość z nas nie raz zadawała sobie to pytanie :). Schudnę, czy w ogóle schudnę, jak mam to zrobić? I co potem? Tematy te często omawiałam w gabinecie z pacjentami. Nie są one łatwe, trudno udzielić na nie odpowiedzi jednym zdaniem.

Elżbieta Gmurczyk
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia
Na czym smażyć? Najlepsze tłuszcze do smażenia